‘This is the End’ (2013)

20.10.13



This is the end”, ünlü oyuncularla dolu - fena rock’n roll bir Los Angeles ev partisi sırasında, ansızın kıyametin çıkagelmesi ve partiden sağ kalan altı bro’nun mücadelesini konu alan bol efektli bir absürd komedi.

Filmin konusunu tek cümlede özetleyip bir yana koyduk. Filmin esas olayı, senaryosunu bizzat kendilerini oynayan oyuncular üzerine kurması. This is the end’deki esprilerin yarısından fazlası, oyuncu kadrosundaki isimlerin popüler imajlarının ve gerçek karakterlerinin karikatürize edilmesi, ters köşeye paketlenmesi, ve Hollywood dünyasına sayısız sarkastik gönderme üzerine.  Özelliği bu olunca, tayfayı ne kadar tanıdığınıza ve Hollywood dedikodularına ne kadar hakim olduğunuza bağlı olarak, filmi ya çok seviyorsunuz, ya da en fazla 2-3 sahnede gülüyor, kesinlikle hiç beğenmiyor ve beğenene de kızıyorsunuz...

Ortası ise, ki ben bu kategoride yer alıyorum, “kafa bi dünyayken kıyamete yakalanmak” konseptine odaklanmak. Filmin en çok güldüğüm sahneleri, dışarıda alevler yükselir-kıyametler kopar-her tür klişe felaket gani gani akarken, bizimkilerin tutulduğu mevzular. Diyaloglar absürd, argo ve kafası bariz çok iyi. Filmin kendini ciddiye aldırmak gibi bir kaygısı olmadığı, kendini ciddiye almamasından belli.

Diyalog demişken; “This is the end” tam bir erkek muhabbeti filmi. Bu bir tür ismi sayılırsa, belden yukarı neredeyse hiç çıkmayan esprileriyle, türün hakkını kesinlikle veriyor. Bu mizah anlayışından bıktıysanız ve az biraz olsun derinlik arıyorsanız; din konseptine, kıyamet klişelerine  ve konuya ilişkin popüler filmlere olan yaklaşımına tav olma ihtimaliniz var. Ardı arkası kesilmeyen detay espriler, konsepti hiç sevmeyen adamı bile yakalıyor ve filmi sonuna kadar izletiyor.

Zırvaladıkça zırvalayan ve yavşaklığıyla sinirleri gevşeten filmimizin beni en çok eğlendiren sahnesi kesinlikle Emma Watson’a tecavüz muhabbeti oldu. Panties off sahnesi, kafa ile futbol oynama sahnesi, hipster muhabbeti bir yana; Backstreet Boys’lu cennet finali ile pes kıvamına erdim; ne kullanıyorsunuz, Backstreet Boys aklınıza nereden geldi?!

Sadece filmdeki karakterlerin değil; Seth Rogen- Evan Goldberg ekibinin filmi çekerken de kafalarının çok çok iyi olduğu çok çok açık. Nacizane tavsiyem doğru verimi almak istiyorsa izleyicinin de filmi o aynı koşullarda tüketmesi.

This is the end’in, Tarantino’nun bu yıl en çok beğendiği 10 film listesinde olduğunu da not düşelim.


Kimler hemen izlemeli?

  • Absürd komedi tutkunları
  • İçinde kıyamet senaryosu olsun, ne çıksa yerim diyenler
  • Argo kültürüne her türlü prim verenler
  • Popüler kültürcüler
  • Aynı filmde Rihanna da göreyim, ne bileyim bi Emma Watson da göreyim, Jason Segel göreyim, göreyim de göreyim diyenler...



 

©Copyright 2011 ... | TNB | Blogger Blog Templates