Genç Mikrofon Liselerarası Müzik Yarışması

3.5.09





Genç Mikrofon Liselerarası Müzik Yarışması”. Yarışmaların mide rahatsızlığı sebebi olduğu şu televizyon döneminde kulağa çirkin geliyor değil mi? Hele “Bir Şarkısın Sen” denen program, geçen ay yayına girip, rezilliğin hangi birini tartışacağımızı şaşırttıktan sonra..

Reklamsız duyurusuz başlayan Genç Mikrofon Liselerarası Müzik Yarışması’nın, TRT’deki canlı yayını ile tesadüfen karşılaştım. Bir bakıp çıkarım diyordum, ama Bartın Köksal Toptan Lisesi grubunun, Ferhat Göçer’in Biri Bana Gelsin parçasına getirdiği rock yorumunu dinleyince kalakaldım. Canlı performanstan sonra, müzik öğretmenlerinin yorumları alındı. Enteresan. Ortada ağlamaklı aileler filan da yok.

Jüride, Ogün Sanlısoy, Nev, Melis Danışment var. Yarışma boyunca aşırı nazik ve yapıcı yorumlarda bulunuyorlar. Biriyle kavga edecek gibi durmuyorlar; bariz de müzik konuşuyorlar. Kimseyi incitme niyetinde olmadıklarına, sunucular, sık sık vurgu yapıyor. Belli ki, hassasiyetler önceden belirlenmiş.

Alışık olmadığımız bir diğer şey, yarışmacıların küçük reyting enstrümanları değil, genç yetenekler olarak televizyonda olmaları. Dertleri on beş dakikalık değil; kendi müziklerini, tarzlarını ortaya koymak gibi saf bir niyetle oradalar ve bunun için çalışmış, hazırlanmışlar. Örneğin, İstanbul Davutpaşa Lisesi’nin grubu Namütenahi (grubun ismini koyarken, edebiyat öğretmenlerinden yardım almışlar!). Şalvarlı-converse’li solist Buğra Öcalgil başta olmak üzere; ruhu, imajı, sahne şovu, enerjisi ve her şeyden önemlisi kişisel yorumlarını kattıkları hardcore Zühtü cover’ı ile kült bir performans sergileyerek, ‘Vaay, çok çakal bir grup yetişiyor’ dedirtti. Böylece, bir favorim bile oldu; yarışma o derece sardı!

İşin güzel yanı, bu bir rock müzik yarışması değil. Dün gece, Türkiye’nin çok sayıda şehrinden gelen 15 grup içinde, rock çalan da vardı, Türk halk müziği de. Yanlış anlamadıysam ilk haftaya mahsus olmak üzere, yarışmacılar parça seçiminde tamamen özgür bırakılmış. Sayıları az da olsa, kendi bestelerini çalma cesaretini gösterenler de oldu; Mor ve Ötesi, Mavi Sakal, Şebnem Ferah çalan da.

Kendi bestesi ile yarışan gruplardan, Özel Moda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi’ni temsil eden Kahin, yarışmaya ‘lise gençliği ruhu’ ve ‘geleceğin Türk rock müziği’ çerçevesinden bakarsak, tüylerimi diken diken eden gruptu. Senfonik metal gibi bir türü seçerek ve hakkını da vererek dumur eden grubun solisti Asude Cemre İnci, henüz 15 yaşında, özel bir müzisyen. Dün gece çaldıkları beste ile bu seneki KASDAV Liseler Arası Müzik Yarışması’nda en iyi beste ödülünün de sahibi olan genç yeteneğin gelecek haftalardaki performanslarını izlemek bile, Genç Mikrofon Yarışması’nı takip etmek için yeterli motivasyon.

On hafta sürecek yarışmanın ilk birincisi ise, Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi’nden Grup Apollon oldu. Grubun, barış mesajları içeren sözleriyle dikkat çeken bestesi ‘Elele’nin söz ve müziği, solist Biriz Özbakır’a ait. “Biz yine çocuk kalalım” diyen parçanın, bu umut verici yeni yarışmadan çıkarılacak sonucu özetlediğini düşünmemek elde değil..





 

©Copyright 2011 ... | TNB | Blogger Blog Templates