hayhuy.com

24.4.09




Çok uzun zamandır, şöyle yataktan çıkmadığım, bol bol dizi tükettiğim, internette saatlerce 'hiç bir şey' yaptığım bir gün geçirmemişim. Dün fena hastalanmam, hastalığımla inatlaşıp Çilekeş dinlemeye Jolly Joker Balans'a gitmem, haliyle bu sabah hem daha da hasta hem akşamdan kalma uyanmam gibi gelişmeler vesilesiyle bugün bu boş özlemimi giderdim.İki saat kadar süren youtube ritüelimin ardından, beni çaktırmadan üç saat daha kilitleyecek yeni bir site keşfettim: hayhuy.com

Hayhuy, Soda Medya'nın son marifeti. Tagline'ı,"keşfetme kılavuzu". Kendini, arkadaşlarını, arkadaşlarınla zevkinin renginin hangi alanlarda, ne kadar tuttuğunu, ve benzeştiğin insanları keşfediyorsun.

Sitenin olayı, önüne bir yığın test sorusu yığması. Kültür-sanat, müzik, iş, eğitim, ilişkiler, sinema, siyaset, spor, psikoloji, yeme içme vb. bir çok kategoride, huyunu, fikrini, alışkanlıklarını soruyor. Üstelik de, bunları cevapladıktan sonra, facebook'ta salgın olan gubidik testler gibi, saçma sonuçlarla karşılaşmıyorsun. Zaten,'cevapladıktan sonra' tabiri, hayhuy için biraz havada kalıyor: başladın mı bir türlü bırakamıyorsun.

Verdiğin cevapların sonucu, milletle uyum yüzdeni görebilmen (ve tabiki gözetlenme ihtiyacını gidermen) oluyor. Profil sayfana sen bir şey yazamıyorsun, cevapladığın sorulardan oluşan random bir tarifle, hayhuy seni tanımlıyor ve bu hoşuna gidiyor.Zaten sitenin oldukça kafa bir konuşma tarzı ve şeker gibi, geveze bir muhtarı var; insanın kanı çabuk kaynıyor.


Sorulara gelince, gerçekten seni tanımlamaya yönelik basit sorular da var, çok yaratıcı olanlar da. Doğru soru yazarlarını keşfedebilirsen, aslında espri yapma amacı güden, ama içinde ufak tefek bir huyunu keşfetme çabası da barındıran soru sayısı çok. Haliyle ekşisözlük'te olduğu gibi çok gülmek, hem öğrenmek olası.

Tabi, bu sisteme ek olarak, dönemimizin olmassa olmazı ('halet-i ruhiyem' başlığıyla) micro blog, dürtme-gıdıklama-huylandırma, mesajlaşma, arkadaş olma, forum-yorum-puan vb. imkanlar var. İstediğin kişiye soru yollayabiliyorsun, istediğin kişileri takibe alabiliyorsun falan filan. Çeşitli kullanım amaçlarına çekilmeye müsait. İster piyasa yap, ister piyasa araştırması..

Site 1 Mart'ta açılmış ve şimdiden 5000 üyesi var. Çoğunluk 18-25 yaş arası aralığında.Üç bin soru ile başlanmış ve kullanıcılar şu zamana kadar 2500 soru daha eklemiş. Giriş bedava, anket sınırsız. Bünyesi hem forumcu ruhlu, hem üşengeç olanlar için birebir. Ne kadar gider, ne denli sarar bilinmez ama halet-i ruhiyesi boş olanlara duyurulur..

keşfetmek için şuradan..
 

©Copyright 2011 ... | TNB | Blogger Blog Templates